De parochiekerk van Sint-Anna-ten-DrieŽn

De Sint-Anna-ten-Drieënkerk in de Hanegraefstraat op Linkeroever is een moderne kerk die werd ingewijd op 28 november 1970.

Het kerkgebouw bevindt zich op een lichtjes verhoogd terrein ten opzichte van het straatniveau.
Een oprit in twee richtingen leidt naar het brede vooruitgeschoven portaal met zes glazen toegangsdeuren.

De gevel bestaat uit een verglaasde siersteen met lichtblauwe kleur en met een ingewerkt kruisenmotief rechts naast de hoofdingang.

De binnenruimte in amfitheatervorm loopt zachtjes af in de richting van het altaar. Kenmerkend is dat de binnenruimte niet één zichtbrekend element vertoont: het is één grote open ruimte zonder pilaren.
Het diepe kerkkoor met verplaatsbare altaartafel bevordert de visuele creativiteit bij liturgische vieringen.
De lengte van de kerk, koor incluis, bedraagt 31 meter. De kleinste breedte, op het koor, 16 meter en de grootste breedte (achteraan) 45 meter. De hoogte bedraagt achteraan 8,40 meter en vooraan op het koor 9,60 meter. De houten zoldering welft van achter naar voor licht omhoog.

De binnenmuren waren oorspronkelijk in licht parelgrijze kleur geverfd doch dit is met de jaren verworden tot een vage grijze kleur. De binnenzijde van de kerk werd sinds de bouw slechts één maal geschilderd…

Opmerkelijk en waardevol zijn de ramen in glasbeton van de bekende Franse kunstenaar Jacques LOIRE (°1932) die ook het betonglas verwezenlijkte in de kerk van O.-L.-V.-ter-Duinen in Koksijde en op 800 andere plaatsen wereldwijd.
Zijn kleurenpalet is ingegeven door de glasramen van de kathedraal van Chartres waar de kunstenaar zijn woonplaats heeft. De eigenlijke plaatsing gebeurde door de pvba AMPHORA uit de Oudstrijderslaan 16 te Sint-Andries-Brugge.

Naast de kerk is een weekkapel aangebouwd met daaronder een polyvalente zaal van de zelfde grootte die de naam Joachimzaal draagt. Er loopt een afzonderlijke rechte toegangsweg naar de ingang van de weekkapel. De weekkapel staat ook in rechtstreeks contact met de grote kerkruimte en met het kerkkoor.

Diverse kleinere lokalen (bloemenlokaal, sacristie, lokaal nevendiensten) zijn via een lange boogvormige gang verbonden de weekkapel.
Op de ondergrondse verdieping is dit eveneens het geval voor diverse bergingsruimtes waar de gang uitgeeft op de Joachimzaal.

Kerk en weekkapel zijn uitgerust met een 500-tal zitplaatsen, verdeeld over 167 banken, uitgevoerd in donker wengé-hout.
Het altaar, ambo en het grote opgehangen kruis zijn van dezelfde houtsoort.
De kerk kan, mits het bijplaatsen van losse stoelen, gemakkelijk 700 mensen een zitplaats geven.

De kerk bezit een pijporgel van de firma AERTS & CASTREL uit Duffel met 20 registers, 1.120 pijpen waarvan de hoogste pijp 3.80 en de kleinste 1.5 cm.

De kerk wordt verwarmd met elektrische vloerverwarming wat in 1970 een revolutionair procédé was en er één van zijn eerste toepassingen op deze schaal vond.

Achteraan de kerk werd een 25 meter hoge open betonnen en witgeschilderde toren gebouwd met daarop een vier meter hoog betonnen kruis. Hierin hangen drie klokken (399 kg, 285 kg en 215 kg).

  Sint-Anna-ten-Drieënkerk -  Sint-Anna-ten-Drieënparochie, Antwerpen Linkeroever
Sint-Anna-ten-Drieënkerk -  Sint-Anna-ten-Drieënparochie, Antwerpen Linkeroever
Sint-Anna-ten-Drieënkerk -  Sint-Anna-ten-Drieënparochie, Antwerpen Linkeroever