Onze-Lieve-Vrouw-ter-Schelde. Wanwaar de naam?

In 1945 doet Pater-pastoor Frans Janssens (vooruitziend als hij is) al een aanvraag bij het bisdom Gent om van het noordelijk deel van de Sint-Annaparochie een kapelanij “O.L.V.-van-Vrede” te maken in de aanloop naar een aparte parochie.

Mariabeeldje aan de houten barak, voorlopige kapel, gewijd op de vooravond van de meimaand 1952In juli 1949 wordt die naam voor een nieuwe parochie weer genoemd tijdens een toespraak ter gelegenheid van de inwijding van het “Studiecentrum” en het dominicanenklooster op Linkeroever.

Maar op de vooravond van de Mariamaand, woensdag 30 april 1952, werd een O.L.V.-beeldje gewijd voor de voorlopige kapel (de houten barak).

Er waren niet minder dan 85 aanwezigen (zie parochieblad van 4 mei 1952). Men zocht een toepasselijke naam voor het beeldje en een echtpaar dat op de plage (Sint-Annastrand) woont, stelt als naam voor: Onze-Lieve-Vrouw-ter-Schelde.

Een duidelijke verwijzing naar de geografische ligging van de kapel.

Met deze nieuwe naam wordt van dan af, zowel de kapel, het noordelijk deel van de Sint-Annaparochie, als later de kapelanij en de parochie, benoemd.
  Sint-Lucaskerk -  Sint-Anna-ten-Drieënparochie, Antwerpen Linkeroever
Sint-Lucaskerk -  Sint-Anna-ten-Drieënparochie, Antwerpen Linkeroever