U bent hier: Home / Verrekijker / LO.com / Vrije tijd / Sint-Annekesfeesten

Contactgegevens

Op deze pagina

De Sint-Annekesfeesten

De Sint-Annekesfeesten vinden elk jaar plaats in het eerste weekend van de maand oktober en zijn sterk verankerd in de parochie. Ze ressorteren onder parochiale werken. Alle medewerkers, van het klein comité over het groot comité tot alle vrijwilligers werken belangeloos mee. We mogen elk jaar nog steeds rekenen op meer dan 100 mensen, die ons op een van deze 3 dagen komt ondersteunen.

De 46e editie van de Sint-Annekesfeesten 2018 vonden plaats op woensdag 3, vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 oktober 2018.

Aan de nieuwe editie wordt ondertussen gewerkt. Noteer alvast woensdag 2, vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 oktober 2019 in je agenda.

Missie

De missie van de Sint-Annekesfeesten is tweeërlei:

 • Missie 1 is van het allergrootste belang: 'Breng mensen bij elkaar'. Met andere woorden: organiseer iets voor jong en oud, voor kaarters en quizzers, voor eters en voor drinkers, voor mensen die alleen zijn als voor families. Deze missie trachten we met onze activiteiten te voldoen.
 • Missie 2 speelt ook mee: tracht er iets aan over te houden. De opbrengst gaat naar Parochiale Werken die hiermee de vele werkgroepen en jeugdbewegingen ondersteunen

 


 

SAF 2018 - Thema: 'SAF op 3 wijzen'

Het eerste weekend van oktober is voorbij gevlógen. De Sint-Annekesfeesten zijn weeral achter de rug. De mensen zijn er massaal op afgekomen en ze hebben genoten op drie wijzen.

Eerste wijze

Om te beginnen (eerste wijze) voelden ze zich hier helemaal thuis met hun eigen gezin en familie aan tafel, bij hun buren en kennissen, bij de mensen uit hun club of vereniging. Ze konden samen bridgen, biljarten, kaarten of gamen, ze deden mee aan de quiz, ze dongen samen naar de prachtige prijzen in de tombola.

Tweede wijze

Maar ook (tweede wijze) namen ze de gelegenheid te baat om andere mensen beter te leren kennen. Ze vonden niet alleen interessante en leuke koopjes op de rommelmarkt, ze maakten ook een praatje met andere kooplustigen. Ze zaten met elkaar aan tafel en merkten hoe attent en vriendelijk ze bediend werden. Ze bewonderden de kunstwerken in A.K.AL.O. en zagen dat ze lang niet alleen waren en konden hun appreciatie delen en uitwisselen.

Derde wijze

Maar vooral (derde wijze) konden ze hun blik verruimen en niet alleen met die kunstwerkjes. Ze zagen hoe ook de kinderen van drie lagere scholen zich hadden uitgeleefd met mooie en creatieve versieringen en allemaal in het thema. Ze merkten hoe het Huis van het Kind en de Pleplo zich zij aan zij hebben ingezet en de kinderen een paar deugddoende uren hebben bezorgd. Ze ontdekten producten en ideeën in de wereldwinkel en leerden dank zij de tweede tombola allicht een paar handelszaken kennen die ze nog niet hadden bezocht.

Op drie wijzen

Op drie wijzen konden mensen zich uitleven aan kunst en cultuur, aan spel en vermaak, aan (heel veel) eten en drinken. Er was het culinaire hoogtepunt op zondagmiddag met het Resto-trio-rant, goed voor een beoordeling met vele sterren. Zowel de kwaliteit van het eten als de vlotte en vriendelijke bediening verdienen alle lof. Maar daarnaast waren er de huisbereide soep, de ambachtelijke pannenkoeken, de heerlijke frietjes, de verse croque-monsieurs en een waaier aan dranken, met zelfs een uitgebreide trappistenkroeg.

Dank-je-wel

Op drie wijzen willen wij mensen bedanken: zij die gewoon kwamen om mee te doen en te genieten, zij die een paar uurtjes van hun tijd en inzet hebben gegeven om mee te helpen en vooral zij die een paar dagen, weken, maanden bezig zijn geweest om alles te plannen, voor te bereiden en te organiseren. Afspraak in 2019 voor de zevenenveertigste editie!

Fred

 

Onze activiteiten, dag aan dag

Woensdag 3 oktober 2018

Met OKRA in zee | 14.00 u. - 17.00 u.

OKRA is er zoals ieder jaar extra vroeg bij en dit wel heel bijzonder. Kom kennis maken met de diverse activiteiten en ontspanningsmogelijkheden van de trefpunten OKRA Sint-Anna en OKRA ter Schelde.

 • Waar? Sint-Anneke-Centrum (SAC), Hanegraefstraat 5, Antwerpen
 • Wanneer? Woensdag 03 oktober 2018 - van 14 tot 17 u.
 • Met: Foto's van petanque, wandelen, bedrijfsbezoeken, enzomeer.
 • Gelegenheid om te: Biljarten, prijskaarten, rummicub
 • Maak kennis met: uitstappen en wandelingen
 • Crea: verkoop, workshop en info en met een Raadspel.

Verder ook deelname met info van: Samana, Dienstencentrum, OXFAM Wereldwinkel.

Natuurlijk zijn er versnaperingen: taart, dranken (aan democratische prijzen)

Inlichtingen: Annie Cardinael op 0486 21 21 31 of Gilbert D'Hauwe op 03 219 30 11.

En… zoals steeds: jong en oud, weer of geen weer, iedereen is VAN HARTE WELKOM!!!

 

Vrijdag 5 oktober 2018

Bridgetornooi | 13.30 u. - 17.30 u.

En twee dagen later – vrijdag 5 oktober dus – is het de beurt aan de SAC bridgeclub. 

De vrijdagmiddag is traditioneel de bridgeclub weer aan de beurt. Aan elke tafel zitten dan vier personen en daar zijn ongetwijfeld ook drie wijzen bij (wat zij over die vierde vinden, laten we in het midden). Voor die wijzen zijn er aan het einde van het tornooi ook prijzen.

De mensen van de bridgeclub spelen drie namiddagen per week in ’t Spieken, voor deze gelegenheid komen ze naar zaal ’t Kursaal. Maar de concentratie en de spelvreugde blijven onveranderd!

Dit allemaal op vrijdag 5 oktober 2018 vanaf 13.30 u.

Deze namiddag kaarten zij in de zaal in een gespannen stilte, maar een ontspannen sfeer. Ook niet-leden mogen meedoen. Inschrijven kan op het nummer 03 219 05 86 en de inleg bedraagt € 3.

 

Biljart en kaarting | 13.30 u. - 18.00 u.

Er zijn drie wijzen om een gezellige namiddag door te brengen "in de put". 

Dat is al meer dan een jaar de nieuwe naam voor het café. Je kan kiezen voor biljarten (eerste manier), je kan aan een tafel aanschuiven om te kaarten (tweede wijze) en je kan natuurlijk gewoon aan de toog gaan hangen om iets te drinken, te praten en te filosoferen. 

Op vrijdagnamiddag liefst niet te luidruchtig, want de bridgeclub heeft haar concentratie nodig in 't Kursaal.

 

Game-avond 'Nachtjedoor' op 3 wijzen | 20.30 u. - 00.00 u.

Op vrijdag organiseert Jeugdhuis 't Link een grote Gameavond! Onder de naam Nachtjedoor gaan wij hopelijk het nachtje door spellen en games spelen.

Deze avond / nacht speel je op verschillende consoles als Playstation, WII en nog veel meer. Samen met de consoles zul je ook kunnen genieten van old school gezelschapsspelen zoals Scrabble, UNO, Stratego en wat je maar kan bedenken. Ook de optie om via LAN met elkaar op de pc te spelen zal aanwezig zijn. Iedereen is uitgenodigd om heel de nacht door op één van onze 3 grote schermen mee te komen concurreren op allerlei consoles! 

Als je een specifiek spel wilt spelen en je hebt het zelf thuis liggen, neem het dan vooral mee zodat je de rest je skills kan laten zien! 

Deze avond zal niet alleen bestaan uit gamen, ook organiseren we namelijk ook 2 toernooien! De winnaars gaan niet alleen met eer lopen maar gaan ook met enkele prijzen er vandoor. 

 

Toernooi 1: Mortal Combat // Start om 20 u. 
Inkom prijs: 1 euro (leden) / 3 euro (niet-leden)

Prijs voor winnaar t.w.v. 15 euro

 

Toernooi 2: Fifa 2018 // Start om 22.30 u.
Inkom prijs: 2 euro (leden) / 4 euro (niet-leden)

Prijs voor winnaar t.w.v. 20 euro En last but not least, zullen we tijdens de avond/nacht enkele hapjes en drankjes voorzien, gamer food zodat jij gewoon kan verder gamen en je geen zorgen moet maken dat je je spel verliest!

 

Zaterdag 6 oktober 2018

Rommelmarkt | 9.00 u. - 17.00 u.

De rommelmarkt kan je bekijken op drie wijzen. 

Het is een uitstekend middel om eindelijk van die rommel die je geregeld in huis aantreft af te geraken. Het is ten tweede een manier om een uniek koopje op de kop te tikken dat bij anderen in huis stond. En het geeft je de gelegenheid om een paar uurtjes gewoon rond te kijken naar een heel divers aanbod aan allerlei interessante producten. 

Zaterdag vanaf 9 uur in ’t Kursaal. 

Van 9 u. tot 17 u. worden de meest uiteenlopende spullen, producten, snuisterijen en nog veel meer aangeboden aan zeer aantrekkelijke prijzen.  Ook wordt er heel wat kledij aangeboden. 

Er zal verse soep zijn, de frituur gaat open, in de namiddag worden er pannenkoeken gebakken en er is van alles te drinken.

Standhouders kunnen een tafel en twee stoelen huren voor slechts € 10. Inschrijven kan bij Jan Tiebos

Betalen gebeurt vooraf op de rekening van SAF (789-5330786-72). Ontvangen we het inschrijvingsgeld tijdig op onze rekening, dan wordt uw deelname ook definitief bevestigd.

 

Praktisch

 • Waar? Zaal Sint-Anneke Centrum (zie blokje 'meer praktische info' voor het adres)
 • Opbouw? Vanaf 7.30 u. | zaterdag 6 oktober 2018
 • Open? Tussen 9 u. en 17 u. | zaterdag 6 oktober 2018
 • Dorst? Aan zeer democratische prijzen kan er drank bekomen worden
 • Honger? Tijdens de middag kan er ook soep en/of een belegde boterham worden gekocht. 

 

A.K.A.L.O. Groepstentoonstelling van plastisch en grafisch werk | 14.00 u. - 17.00 u.

Schilderen, beeldhouwen, fotograferen: het zijn slechts drie wijzen waarop kunstenaars van Linkeroever en omgeving zich kunnen uiten, maar er zijn er veel meer dan drie. Er zijn ook tekeningen, aquarellen, sculpturen, enzovoort. Wie wil kan het komen ontdekken in de tentoonstelling in de zalen Belvédère 1 en 2. 

De vernissage is op zaterdag om 14.30 u. en de tentoonstelling is vrij te bezoeken. Iedereen is heel welkom om eens even langs te lopen. 

A.K.A.L.O. (Amateur Kunstenaars van Antwerpen-LinkerOever) groepeert een grote verscheidenheid aan stromingen, disciplines en materialen van Antwerpen Linkeroever en omgeving.

De vernissage is om 14.30 u. en de tentoonstelling is gratis toegankelijk op zaterdag van 15 u. tot 17 u. en op zondag van 12 u. tot 17 u.

Wilt u zelf deelnemen, neem dan contact op met Armand Vergauwen

 

Wereldwinkel | 10.00 u. - 17.00 u.

De mensen van de Oxfam-wereldwinkel doen aan ontwikkelingshulp op drie wijzen. 

Ze bieden informatie over de werking van allerlei projecten die de plaatselijke bevolking steunen en helpen om zoveel mogelijk hun eigen lot in handen te nemen. Ze maken ook producten van die bevolking bekend bij onze mensen en tonen hoe waardevol die zijn. En ze bieden natuurlijk ook financiële steun. 

Aan die laatste wijze kan iedereen deelnemen: loop gewoon eens binnen in de wereldwinkel en koop een paar van die eerlijke producten. 

Je zal zien dat het de moeite loont!

 

Tearoom op zaterdag | 9.00 u. - 18.00 u.

Het personeel van de tearoom kan je moeilijk bij de drie wijzen rekenen. 

Het zijn eerder "zottekes", want zij werken belangloos en volledig gratis. Je kan ze vinden achter de toog, aan de tap en lopend langs de tafels (dus toch op drie wijzen). Er zijn er ook nog een paar die hun zweet laten achter de schermen. Maar ze zijn onmisbaar: zonder hen geen bier, geen frisdrank, geen warme dranken, geen bediening … geen feesten. 

Loop gewoon eens binnen, op zaterdag al van 9 u. tot laat in de nacht, op zondag kan u ook steeds terecht. De kaart biedt een grote verscheidenheid aan een democratische prijs.

Ook het trappistencafé, dat alle trappisten uit de wereld zal aanbieden, is van de partij. 

Op zondag kan u natuurlijk ook genieten van een taartje. Zowel op zaterdag als op zondag worden verse pannenkoeken gebakken. De geur alleen al! 

Kom gewoon eens lang! 

 

Trappistencafé | 14.00 u. - 17.00 u.

Trappisten kan je op drie wijzen benaderen. 

Het strafste is dat je kan intreden in een abdij en zelf trappist worden. Een tweede manier – ook aan te raden - is dat je de abdij bezoekt en er misschien een paar dagen blijft om je te bezinnen. 

De derde, simpelste en meest bekende manier is dat je geniet van de brouwsels uit het klooster. En daarvoor is er op de Sint-Annekesfeesten het Trappistencafé. 

Wat je er allemaal kunt consumeren is te vinden op de kaart. Ofwel kom je er kennismaken met die bieren, ofwel ken je ze al en kom je proberen of ze nog altijd even lekker zijn …

 • zaterdag tussen 14 u. en 17 u.
 • zondag tussen 15 u. en 18 u.

Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren (België), La Trappe en Zundert (Nederland), Engelszell (Oostenrijk) en Spencer (VS), Het Italiaanse bier Tre Fontane is nu ook officieel een trappistenbier. Wereldwijd zijn er nu elf trappisten beschikbaar. Dat meldt de Internationale Vereniging Trappist (IVT). 

Vermits de Italiaanse, de Oostenrijkse en de Amerikaanse trappist nogal duur zijn in aan- en verkoopprijs, hebben wij ons gehouden aan de meest voorkomen Trappistenbieren, die je op je dooie gemak eens lekker kan proeven.

 

Pannenkoeken | 14.30 u. - 17.00 u.

Drie wijze en ijverige mensen staan in het pannenkoekenhuisje. Ze hebben vooraf op de gekende en alom geprezen wijze het deeg gemaakt, met allemaal eerlijke en verse ingrediënten.

In het huisje worden door de drie wijzen de pannenkoeken gebakken, gesuikerd en geserveerd. Dit alles voor slechts 2,00 euro. Wel vooraf een bonnetje kopen!

 

Frituur | 12.00 u. tot 14.00 u.

Wie plotse en grote honger heeft, begeeft zich naar de frituur. Je kan daar je honger stillen op drie wijzen: gewoon een pakje friet, een bakje friet met mayonaise of een andere heerlijke saus, en een frietje met een stukje vlees erbij.

Alles wordt vriendelijk en deskundig bereid en bediend en voor een spotprijsje.

Ook op zondag is onze frituur open van 16.00 u. tot 19.00 u.

 

Soep | 12.00 u. tot 13.30 u.

Je hoort het kinderen vaak zeggen, zowel in televisieseries als in het echte leven: er gaat niets boven de soep van de bomma.

Een wijze oma of grootmoeder weet dat en ze kan het helemaal alleen, er zijn geen drie wijzen voor nodig.

Kom proeven van die soep op grootmoeders wijze en de balletjes krijg je er gratis bij!

 

Ludieke quiz | 20.00 u. - 24.00 u.

Op zaterdagavond is er sinds mensenheugenis de ludieke quiz. Die avond zitten er in 't Kursaal alvast drie wijzen aan de jurytafel. Er zullen zich ook wel wijzen aan de deelnemende tafels bevinden, maar dat is geen absolute voorwaarde.

Het is zoals altijd een avond die zich richt tot zowat iedereen en de eerste bedoeling is dat mensen zich kunnen amuseren. Deelnemen kan met een tafel van maximaal tien personen. De ploegen die vorig jaar hebben deelgenomen krijgen een uitnodiging. De andere vullen ook een inschrijvingsformulier in.

Vooraf inschrijven is verplicht. Wie interesse heeft kan dit inschrijvingsformulier invullen, en vooraf eerst Fred Van de Velde (03 219 07 42) verwittigen. Een tafel bestaat uit maximum 10 personen.

Het is absoluut nodig dat er tussen de tafels wat ruimte overblijft om de quiz gezellig te houden en de bediening mogelijk te maken. We vragen dit jaar een inkomprijs van € 3 per deelnemer.

Samen genieten is het belangrijkste en de winnaars gaan natuurlijk met prijzen naar huis.

 

Zondag 7 oktober 2018

Het zondagmiddagrestaurant 'Resto-TRIO-rant' | 12.00 u. - 14.00 u.

Chef Peter zit met zijn menu helemaal in het thema.

 • Als voorgerecht is er zalm op drie wijzen, gevolgd door een kippenvelouté.
 • Als hoofdgerecht serveert hij kalfsfilet met een trio van groenten en aardappelen.
 • En het dessert is zelfs een triple trio van chocolade, vanille en framboos.

Dit alles voor € 23 en voor kinderen onder de 12 jaar slechts € 13. Kinderen onder de 6 jaar mogen zowaar gratis mee eten. Voor het menu van ons 'Resto-TRIO-rant' dient u wel op tijd in te schrijven! Vorige jaren hebben we deze activiteit vervroegd moeten afsluiten wegens 'volzet'.

Op voorhand reserveren is verplicht, want het aantal plaatsen is beperkt.

U bent welkom tussen 12.00 u. en 13.30 u. De buffetten blijven zeker open tot 14 u.En tijdens de maaltijd van 'Resto-TRIO-rant' trakteren we de aanwezigen op een héél speciale TRIO-Tombola!

Mis deze zeker niet.

 

Wereldwinkel | 11.00 u. - 17.00 u.

De mensen van de Oxfam-wereldwinkel doen aan ontwikkelingshulp op drie wijzen.

Ze bieden informatie over de werking van allerlei projecten die de plaatselijke bevolking steunen en helpen om zoveel mogelijk hun eigen lot in handen te nemen. Ze maken ook producten van die bevolking bekend bij onze mensen en tonen hoe waardevol die zijn. En ze bieden natuurlijk ook financiële steun.

Aan die laatste wijze kan iedereen deelnemen: loop gewoon eens binnen in de wereldwinkel en koop een paar van die eerlijke producten. Je zal zien dat het de moeite loont!

 

Trappistencafé | 14.00 u. - 18.00 u.

Trappisten kan je op drie wijzen benaderen.

Het strafste is dat je kan intreden in een abdij en zelf trappist worden. Een tweede manier – ook aan te raden - is dat je de abdij bezoekt en er misschien een paar dagen blijft om je te bezinnen.

De derde, simpelste en meest bekende manier is dat je geniet van de brouwsels uit het klooster. En daarvoor is er op de Sint-Annekesfeesten het Trappistencafé.

Wat je er allemaal kunt consumeren is te vinden op de kaart. Ofwel kom je er kennismaken met die bieren, ofwel ken je ze al en kom je proberen of ze nog altijd even lekker zijn …

 • zaterdag tussen 14 uur en 17 uur
 • zondag tussen 15 uur en 18 uur

Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren (België), La Trappe en Zundert (Nederland), Engelszell (Oostenrijk) en Spencer (VS), Het Italiaanse bier Tre Fontane is nu ook officieel een trappistenbier. Wereldwijd zijn er nu elf trappisten beschikbaar. Dat meldt de Internationale Vereniging Trappist (IVT).

Vermits de Italiaanse, de Oostenrijkse en de Amerikaanse trappist nogal duur zijn in aan- en verkoopprijs, hebben wij ons gehouden aan de meest voorkomen Trappistenbieren, die je op je dooie gemak eens lekker kan proeven.

 

A.K.A.L.O. | Amateur Kunstenaars Antwerpen Linkeroever | 11.00 u. - 17.00 u.

Schilderen, beeldhouwen, fotograferen: het zijn slechts drie wijzen waarop kunstenaars van Linkeroever en omgeving zich kunnen uiten, maar er zijn er veel meer dan drie. Er zijn ook tekeningen, aquarellen, sculpturen, enzovoort. Wie wil kan het komen ontdekken in de tentoonstelling in de zalen Belvédère 1 en 2.

De vernissage is op zaterdag om 14.30 u. en de tentoonstelling is vrij te bezoeken. Iedereen is heel welkom om eens even langs te lopen. A.K.A.L.O. (Amateur Kunstenaars van Antwerpen-LinkerOever) groepeert een grote verscheidenheid aan stromingen, disciplines en materialen.

De tentoonstelling is gratis toegankelijk op zaterdag van 15 u. tot 17 u. en op zondag van 12 u tot 17 u.

Wilt u zelf deelnemen, neem dan contact op met Armand Vergauwen

 

Kinderanimatie op zondag | 13.30 u. - 18.00 u.

De Pleplo (onmisbaar in de Sint-Annekesfeesten) staat op zondagnamiddag weer klaar om de kinderen te animeren met een waaier aan spelletjes. Sinds vorig jaar is ook het Huis van het Kind hier actief en ook zij hebben een aanbod voor het jonge volkje. Op straat kan je dus kraampjes met spelletjes aantreffen, een springkasteel, een beautysalon, gekke en andere fietsen en nog veel meer.

Bij goed weer zijn er ijsjes, er zijn frieten, er zal een standje met muntthee zijn, allemaal aan een democratische prijs. De kinderen worden op zondagnamiddag echt verwend en deze activiteit is helemaal gratis.

Voor de allerkleinsten is het Huis van het Kind open. Daar zijn ze heel welkom op de speelbabbel. Ook de Gezinsbond en de mobiele ouderfiets zullen aanwezig zijn.

Kortom een activiteit vanaf de allerkleinsten tot grote kinderen.

 

Tearoom | 14.00 u.- 20.00 u.

Het personeel van de tearoom kan je moeilijk bij de drie wijzen rekenen. Het zijn eerder "zottekes", want zij werken belangloos en volledig gratis. Je kan ze vinden achter de toog, aan de tap en lopend langs de tafels (dus toch op drie wijzen).

Er zijn er ook nog een paar die hun zweet laten achter de schermen. Maar ze zijn onmisbaar: zonder hen geen bier, geen frisdrank, geen warme dranken, geen bediening … geen feesten.

Loop gewoon eens binnen, op zaterdag al van 9 u. tot laat in de nacht, op zondag kan u ook steeds terecht. De kaart biedt een grote verscheidenheid aan een democratische prijs. Ook het trappistencafé, dat alle trappisten uit de wereld zal aanbieden, is van de partij.

Op zondag kan u natuurlijk ook genieten van een taartje.

Zowel op zaterdag als op zondag worden verse pannenkoeken gebakken. De geur alleen al!

Kom gewoon eens lang!

 

Tombola's | Diamant en Handelaars | 13.30 u. en 15.00 u.

Er zal weer een diamant te winnen zijn bij een tombola op zondag 7 oktober.

Ook die tombola hoort thuis in het thema, want er zijn dit keer drie prijzen te winnen. De diamant natuurlijk en daarnaast (dat wordt blijkbaar ook een traditie) een aquarel en bovendien nog een grote fruitmand.

Natuurlijk is er ook nog een andere traditionele én zeer gegeerde tombola, waarbij waardebons van onze sympathieke handelaars kunnen gewonnen worden.

 

Taarten | 15.00 u. - 17.00 u.

Er is dan wel voldoende te eten en te drinken, maar een stukje taart kan er nog altijd bij. Er zijn er op minstens drie wijzen te koop, voor de prijs van 2,00 euro.

 

Pannenkoeken | 15.00 u. - 18.00 u.

Drie wijze en ijverige mensen staan in het pannenkoekenhuisje. Ze hebben vooraf op de gekende en alom geprezen wijze het deeg gemaakt, met allemaal eerlijke en verse ingrediënten.

In het huisje worden door de drie wijzen de pannenkoeken gebakken, gesuikerd en geserveerd. Dit alles voor slechts 2,00 euro. Wel vooraf een bonnetje kopen!

 

Frituur | 16.00 u. - 19.00 u.

Wie plotse en grote honger heeft, begeeft zich naar de frituur.

Je kan daar je honger stillen op drie wijzen: gewoon een pakje friet, een bakje friet met mayonaise of een andere heerlijke saus, en een frietje met een stukje vlees erbij. Alles wordt vriendelijk en deskundig bereid en bediend en voor een spotprijsje.

Ook op zaterdag is onze frituur open van 12.00 u. tot 14.00 u.

 

Avondrestaurant met croque monsieurs | 17.00 u. - 19.30 u.

De feesten lopen op hun einde, het is zondagnamiddag 17 u. en de mensen worden wat moe.Daarom zijn er geen croque monsieurs op drie, maar slechts op twee wijzen: gewoon uit het vuistje of met lekkere groentjes.

Maar het is niet omdat er zijn die wat moe worden, dat ze geen honger meer hebben. Koop dus snel een bonnetje, er is genoeg voor iedereen!

 

Praatcafé - afSACkertje

Voor het praatcafé verwachten we je in het café. Hier zakken uiteindelijk ook alle medewerkers naar af. Natuurlijk hopen we op heel veel andere tooghangers voor een fijne afsluiter van de feesten.

Er wordt gezorgd voor een gezellige sfeer met aangepaste muziek en dranken. De medewerkers komen er na gedane arbeid even samen om na te genieten, elkaar te bedanken en misschien al plannen te smeden voor volgend jaar …

 

Het restaurant 'Resto-TRIO-rant' op zondagmiddag

Chef Peter zit met zijn menu helemaal in het thema.

 • Als voorgerecht: is er zalm op drie wijzen, gevolgd door een kippenvelouté.
 • Als hoofdgerecht: serveert hij kalfsfilet met een trio van groenten en aardappelen.
 • En het dessert: is zelfs een triple trio van chocolade, vanille en framboos.

Dit alles voor €23 en voor kinderen onder de 12 jaar slechts €13. Kinderen onder de 6 jaar mogen zowaar gratis mee eten.

U wordt bediend aan tafel!

Onze maîtres d'hôtel verwelkomen u bij het binnenkomen. U kiest uw tafel en gezelschap zelf uit. Grote groepen kunnen een tafel reserveren. Die wordt dan vrij gehouden. Geef dit door bij de reservatie.

Diensters komen uw drank noteren en garçons zullen al het eten aan tafel serveren.

U hoeft niet meer recht te staan of aan te schuiven aan het buffet. Alles zal aan tafel worden geserveerd. Handig hé?

En natuurlijk komen we ook rond met extra aardappelen en saus.

Ook rolstoelen kunnen vlot aanschuiven. Geef ook dit even mee bij de reservatie zodat we een gemakkelijke plaats kunnen vrij houden.

Uw tafel reserveren en inschrijven

Uw tafel reserveren kan u op verschillende manieren.

Reserveren is verplicht, want het aantal tafels is beperkt. Stel dus niet te lang uit!

 • ofwel haalt u de kaarten af op het parochiesecretariaat, Gaston Burssenslaan 17, elke werkdag tussen 9.30 u. en 11.30 u. (03 219 32 29).
 • ofwel door overschrijving voor zondag 30 september 2018 op rekening BE38 7895 3307 8672, Sint-Annekesfeesten, met vermelding van het aantal kaarten.
 • Ofwel door het invullen van onderstaand formulier (wat we het liefste hebben). Bij een correct email adres, dat we enkel voor deze inschrijving zullen gebruiken, ontvangt u ook een mail met alle details:

Een heel team met hart en ziel

Al wat we serveren in onze potten wordt door onze kookploeg volledig zelf gemaakt. Reeds op zaterdag start een uitgebreid team, onder leiding chef Peter, de voorbereiding van het culinaire festijn.

Maar natuurlijk wordt het meeste werk verzet op zondagochtend. Dan is het een race tegen de tijd om alles netjes om 12 u. klaar te hebben. De keukenploeg wordt dan nog verder uitgebreid om de bediening op zich te nemen.

Zegt dit u wel iets? Wil u ook uw steentje, hoe klein ook, bijdragen? Klik dan hier en wordt één van de 120 vrijwilligers die de feesten mee dragen.

 

Programma 2018

Alle activiteiten staan open voor iedereen. Soms is het nodig in te schrijven maar meestal niet. Deze informatie wordt vermeld bij uitleg van de activiteiten.

Voor de Sint-Annekesfeesten is slechts 1 missie van groot belang: 'Breng mensen bij elkaar'. Met andere woorden: organiseer iets voor jong en oud, voor kaarters en quizzers, voor eters en voor drinkers, voor mensen die alleen zijn als voor families. Deze missie trachten we met onze activiteiten te voldoen.

Kan gewoon af, feest mee, ontmoet mensen, geniet...

 

Woensdag 3 oktober 2018

Naam uur Plaats info
OKRA nodigt uit 14.00 u. tot 17.00 u. Zaal 'Kursaal' en café 'In de put' - info -

 

Vrijdag 5 oktober 2018

Naam uur Plaats info
Groots bridgetornooi 13.30 u. tot 18.00 u. Zaal 'Kursaal' - info -
Biljart, kaarting... 13.30 u. tot 18.00 u. Café 'In de put' - info -
Game-avond op 3 wijzen 20.30 u. tot 00.00 u. Jeugdhuis 't Link - info -

 

Zaterdag 6 oktober 2018

Naam uur Plaats info
Rommelmarkt 09.00 u. tot 17.00 u. Zaal 'Kursaal' - info -
Tearoom 09.00 u. tot 18.00 u. Café 'In de put' - info -
Wereldwinkel open 10.00 u. tot 17.00 u. Wereldwinkel - info -ur
Frituur 12.00 u. tot 14.00 u. Frituur - info -
Soep met balletjes 12.00 u. tot 13.30 u. Café 'In de put' - info -
Vernissage A.K.A.L.O. 14.30 u. tot 15.00 u. Zalen 'Belvédère' en ‘In de Put’ - info -
A.K.A.L.O. stelt tentoon 14.00 u. tot 17.00 u. Zalen 'Belvédère' en ‘In de Put’ - info -
Trappistencafé 14.00 u. tot 17.00 u. Zaal 'De Fontein' - info -
Pannenkoeken 14.30 u. tot 17.00 u. Pannenkoekenhuisje - info -
Ludieke quiz 20.00 u. tot 24.00 u. Zaal 'Kursaal' - info -

 

Zondag 7 oktober 2018

Naam uur Plaats info
A.K.A.L.O. stelt tentoon 11.00 u. tot 17.00 u. Zalen 'Belvédère' en ‘In de Put’ - info -
Wereldwinkel open 11.00 u. tot 17.00 u. Wereldwinkel - info -
Restaurant 'Resto-TRIO-rant' 12.00 u. tot 14.00 u. Zaal 'Kursaal' - info -
Kinderanimatie
  samen met Huis van het Kind
13.30 u. tot 18.00 u. Op, rond en in het Huis van het Kind - info -
Trio-Tombola diamant 13.30 u. tot 14.00 u. Zaal 'Kursaal' - info -
Tearoom 14.00 u. tot 20.00 u. Zaal 'Kursaal' - info -
Trappistencafé 14.00 u. tot 18.00 u. Zaal 'De Fontein' - info -
Pannenkoeken 15.00 u. tot 17.00 u. Pannenkoekenhuisje - info -
Vlaaien 15.00 u. tot 17.00 u. Zaal 'Kursaal' - info -
Tombola handelaars 15.00 u. tot 16.00 u. Overal in t' SAC - info -
Frituur 16.00 u. tot 19.00 u. Frituur - info -
Croque Monsieurs 17.00 u. tot 19.30 u. Zaal 'Kursaal' - info -
- Uitbollen 20.00 u. tot 24.00 u. Café 'In de put' - info -

Alle activiteiten vinden plaats in en rond het Sint-Anneke Centrum, Hanegraefstraat 5, 2050 Antwerpen. Er is ruime parkeergelegenheid in de onmiddellijke omgeving.Bus- en pre-metrohalte (halte Halewijn) bevinden zich op 100 meter.

 

Praktische informatie

Ik wil mee komen helpen!

Helpende handen zijn er nooit genoeg.

We hebben nog vooral nood aan afwassers en opdieners (uiteraard m/v) al was het maar voor een uurtje. Het meest kunnen wij hulp gebruiken op zaterdagavond en op zondagnamiddag, maar ook op vrijdagnamiddag is elke helpende hand heel welkom. Contacteer Lut (03 219 44 69). Ze regelt alle shiften voor alle dagen, zowel voor de schermen als erachter. Zowel op vrijdag, zaterdag als op zondag. Zowel in de ochtend, middag als 's avonds. 

Kortom... welkom! En wij zorgen voor een heel aangename omkadering. Da's onze belofte!

En bij de start van uw shift voorzien wij in een begeleiding. U staat er echt niet alleen voor!

Bij wie kan ik terecht?

De Sint-Annekesfeesten worden gedragen door meer dan 140 vrijwilligers. Het merendeel doet één of meerdere shiften tijdens de feesten, maar sommigen onder hen hebben de eindverantwoordelijkheid over een bepaalde activiteit.

We geven hier een alfabetisch overzicht van de verantwoordelijken, u kan ze steeds contacteren: 

Naam Informatie
Sint-Annekesfeesten

Algemeen email adres voor alle vragen, opmerkingen, informatie, enz...

Els Vermeersch

Pannenkoeken

03 219 11 06

Armand Vergauwen

A.K.A.L.O. Groepstentoonstelling

0499 30 74 05

Fred Van de Velde

Ludieke quiz en woordwoorder feesten

03 219 07 42

Gie Stappaerts

Klein comité - Logistieke ondersteuning

03 219 69 71

Guido Vonken

SAC Bridge tornooi

03 219 11 55

Herman Augustyns

Herder

03 219 32 29

Hilde Van de Velde

Klein comité - Algemene ondersteuning, teksten en promotie

03 219 68 32

Jan Tiebos

Rommelmarkt

03 440 10 92

Lieven Tiebos

Klein comité - Financiën

0478 32 01 35

Koen Meessens

Klein comité - Administratie en leiding

0479 99 53 97

Elias De Bruyn

PlePlo Kinderanimatie

0499 43 63 77

Lut Tiebos

Klein comité - Personeel/shiften en tearoom

03 219 44 69

Peter Kips

Chef-kok van sterrenrestaurant 'SAF Culinair'

Yvonne Van Havenbergh – Fontyn

OKRA Kaarting

03 219 70 28

Waarom doen wij deze feesten?

Zoals alle feesten georganiseerd door parochies of zowat alle andere groepen of verenigingen die draaien rond en op vrijwilligers, doen wij feesten om een centje te verdienen. Laten we daar niet flauw over doen. 

Mààààr: we hebben ooit eens uitgerekend dat we mits een kleine, haalbare gift te vragen aan alle vrijwilligers, misschien evenveel of meer zaad in het bakje zouden krijgen. 

Dat doen we dus niet. Want de hoofdreden waarom we – nu al voor de 46e keer – deze feesten organiseren is om mensen een weekend lang gezellig bij mekaar te brengen, om (nog meer) gemeenschap te vormen, om samen te eten, te drinken en te genieten van …het leven zoals het is. 

Waar gaat de opbrengst naartoe?

Een parochie draaiende houden kost geld. Er zijn heel wat verenigingen en er is een goed uitgerust secretariaat waarop iedereen kan beroep doen.

Het geld gaat ook naar de afbetaling en het onderhoud van gebouwen. Er is niet alleen de kerk, maar ook de zaal van SAC en het Cultureel Centrum ter Schelde. Er is ook 't Spieken en er zijn de jeugdlokalen.

Kortom, parochiale werken zal deze opbrengst heel goed spenderen, steeds met het oog om mensen samen te brengen.

Wie wordt er betaald?

Alle medewerkers op de Sint-Annekesfeesten werken volledig gratis! 

Niemand krijgt enig loon, tegemoetkoming, vergoeding of wat dan ook. Weet dan dat we meestal werken met meer dan 140 vrijwilligers. Misschien is dat het enige aspect dat in deze tijd niet echt meer behoort tot het leven zoals het is…

En toch kunnen we beschikken over een grote groep vaste vrijwilligers. Anderen integreren via de Sint-Annekesfeesten op Sint-Anneke. Leren mensen kennen, voelen zich heel goed na hun 'shift'.

Sint-Anneke Centrum... waar vind ik dat? Hoe kom ik er?

Sint-Anneke Centrum | SAC
Hanegraefstraat 5
2050     Antwerpen
Telefoon: 03 219 05 86

Ben ik verzekerd?

Elke medewerker is verzekerd. Natuurlijk doen we er alles aan om alles zo veilig mogelijk te houden. 

140 medewerkers... En u?

Alexander, Ana, Andrea, Anita, Anna, Anna, Anneleen, Annelies, Annemie, Annemie, Annemie, Arthur, Babs, Bart, Bart, Bert, Betty, Bob, Bruno, Carine, Caroline, Catharina, Charlotte, Charlotte, Christine, Daan, Dag, Daniëlle, Danny, Directie en leerkrachten, Dirk, Dirk, Dora, Eddy, Elke, Ellen, Ellen, Els, Else, Emiel, Erik, Erik, Erik, Eugène, Felix, Fie, Fons, Francine, Frank, Franky, Fred, Frieda, Gerd, Gert, Gie, Gie, Gie, Gie, Glenn, Greet, Guido, Guido, Hannelore, Herman, Hilde, Honoré, Ilse, Ilse, Indy, Inge, Irene, Jamilia, Jan, Jan, Jan, Jan, Jean, Jean-Marie, Jef, Jenny, Jens, Joke, Joke, Jos, José, Julie, Julien, Jurgen, Karel, Katleen, Katrien, Kelly, Kim, Koen, Koen, Krist’l, Kristine, Kristine, Leo, Lien, Liesbeth, Lieve, Lieven, Lily, Linie, Lisette, Liza, Luc, Luc, Ludo, Lusia, Lut, Lut, Maarten, Maggy, Marc, Marc, Marcel, Marcel, Maria, Maria, Marie, Mariette, Mark, Martha, Marthe, Mart, Mia, Mieke, Nancy, Nathalie, Nelly, Nick, Nicole, Oliver, Patrick, Peter, Peter, Poemi, Pol, Quinten, Raymond, René, Ria, Richard, Rita, Rita, Robert, Rosa, Ruben, Rudy, Secretariaat, Seppe, Sinny, Sofie, Stephanie, Tess, Thomas, Tineke, Tom, Toon, Tuur, Veerle, Viviane, Viviane, Vroni, Wannes, Ward, Ward, Willy, Wim, Yvonne.

Versiering van de feesten

Elk jaar gaan de Sint-Annekesfeesten voor een bepaald thema, elk jaar iets anders, soms gemakkelijk, dikwijls wat moeilijker.

Maar ook elk jaar kloppen we aan bij de lagere scholen voor de versiering. Elk jaar opnieuw tijdens het heel drukke begin van het schooljaar.

En elk jaar bewonderen de vele bezoekers de aparte versiering van de feesten. Een dikke dank-je-wel aan de vele kunstenaars van onze twee basisscholen: die van de Dobbelsteen en die van de Goethestraat?

 

Beleef de vorige edities!


1998 - Editie 26 - Da Ziede Van Hier

Reuzen, die in een reuzenstoet over de hele Linkeroever trokken, zien het van een beetje hoger...


1999 - Editie 27 - Sint-ANna Van Dyck

De Sint-Annekesfeesten sloten het Van Dyckjaar af. Sint-Anna na Van Dyck dus.


2000 - Editie 28 - Kies Kleurig

Gemeenteraads-verkiezingen tijdens de feesten. Ons thema werd hieraan aangepast.


2001 - Editie 29 - Van A tot Z

De Sint-Annekesfeesten bieden alle letters van het alfabet aan, de stad Antwerpen deed het dat jaar enkel met ABC.


2002 - Editie 30 - Vier 5 x 6

De Sint-Annekesfeesten blazen 30 kaarsjes uit, op 4, 5 en 6 oktober. Lees de spitsvondige titel als 'Vier 5 * 6' (= dagen van de feesten) en je bekomt 30 (dé verjaardag).


2003 - Editie 31 - Safari

De Sint-Annekesfeesten worden nogal eens 'de SAF' genoemd. Het werd een beestenboel tijdens 'SAFari'.


2004 - Editie 32 - Tovertwater

Toveren doen jaarlijks de 170 medewerkers daar 'over het water'. Deze combinatie was onze slogan.


2005 - Editie 33 - Welkom

Jong en oud, arm of rijk, mooi of lelijk, enz... zijn steeds welkom op de feesten.


2006 - Editie 34 - Het leven zoals het is: SAF

Op TV gooien ze je ermee om de oren. Wij hadden onze eigen versie in de serie 'Het leven zoals het is'.


2007 - Editie 35 - Ieder dierke zijn plezierke

Voor elk wat wils. Voor iedereen moet er iets te doen zijn. En ja, kijk er ons programma maar eens op na!


2008 - Editie 36 - 2 duizend en één 8

Dit jaar wordt het "2 duizend en één 8", wat zowel verwijst naar het jaar waarin we ons bevinden als naar de sfeer van sprookjes. Zo zijn de feesten immers: het is leven, werken en feesten in deze eeuw, maar ook dromen is toegestaan. Realiteit en verbeelding gaan hand in hand, een heel weekend lang.


2009 - Editie 37 - Triangel

Tri-An verwijst naar de drie wijken van Sint-Anneke en de drie vroegere parochies en huidige naam.

Na "tri-an" komt nog "gel". Het begin van geluid of geluk of ... Tenslotte zijn angels ook engelen... je kan dus alle kanten uit … 

 • Vrijdag 2 oktober 2009 - Bridge en Saflet
 • Zaterdag 3 oktober 2009 - Rommelmarkt - A.K.A.L.O. - Ludieke quiz
 • Zondag 4 oktober 2009 - Buffet en Kinderanimatie

2010 - Editie 38 - Er komt iets geweldigs naar boven

en zelfs een heel weekend lang.

Het begon allemaal niet te luidruchtig en eigenlijk al op de woensdag vóór de feesten. Dan werd er gekaart door OKRA. En ook op vrijdagmiddag werd met de kaarten gespeeld, door de bridgeclub. Ze deden het weer in hun bekende gespannen stilte, maar bij het wisselen en tijdens de pauze hadden ze plots meer praat. 

's Avonds werd het aantal decibels fors de hoogte ingejaagd door Saflet. Op een indrukwekkend podium, voorzien van de nodige belichting en geluidseffecten, gaven de aangekondigde groepen het beste van zichzelf. De jeugd genoot, de jeugd leefde zich uit, de jeugd zette zich in.

Achtereenvolgens genoten we van:

 • Unpayable, een 5-koppige band uit het Waasland
 • Birdy Richman, een 3-koppige formatie die in 2009 ontstaan is
 • Generation FireFox, een vierkoppige formatie die rock ’n roll hoog in het vaandel draagt
 • M4P of Music for pleasure, nam ons mee op een muzikale reis kriskras doorheen de pop- en rockjaren '60, '70 en '80 en
 • Koiv die ons verwende met allerlei verschillende bekende covers tussen de optredens door.

Die inzet was trouwens het hele weekend heel opvallend én deugddoend.

Op zaterdag ging na lange en nauwkeurige voorbereiding de tentoonstelling van A.K.A.L.O.open. De speech bij de vernissage werd fel gesmaakt. Intussen bruiste de zaal van SAC van de biedingen en tegenbiedingen tijdens de rommelmarkt. Heel wat potentiële standhouders moesten worden geweigerd wegens plaatsgebrek. 

's Avonds was de sfeer weer levendig, ontspannen en gezellig tijdens de quiz. Er werden zelfs vragen met de GSM beantwoord, er werd in kranten gelezen en er werd confituur betast, besnuffeld en geproefd. Jury en quizmaster werden af en toe op een fout betrapt, maar iedereen kon zich amuseren. En de Grote Ploeg heeft gewonnen!

En dan was er de zondag met het restaurant Oklahoma. Het was nieuw, het was een beetje spannend, maar het was héél lekker.  De voorgerechtjes waren culinaire hoogstandjes, de hoofdschotel was fijn en smaakte echt naar barbecue. En misschien waren we in het begin wat karig met kroketjes, en af en toe was de rij wachtenden wat lang, maar kom. We hadden tijd en we konden genieten. 

Nadien was ook het dessertenbuffet rijkelijker gevuld dan de vorige jaren. Met dank aan alle keukenprins(ess)en. Er werden loten verkocht en de winnares van de diamant kon haar vreugde nauwelijks de baas. 

De kinderen hadden plezier aan de kramen en hun ouders en grootouders zaten van het mooie weer te genieten. De tearoom draaide binnen én buiten. Er waren ook twee dagen pannenkoeken en drie dagen frieten. En toch gingen in de vooravond ook de croque-monsieurs nog vlot van de hand. 

Intussen was het orgelconcert in de kerk afgelopen en werden kunstenaars en publiek vergast op een kleine receptie. De reacties van de "toevallige" bezoekers van de Sint-Annekesfeesten waren unaniem lovend.

Er kwam dus iets geweldigs naar boven. De plannenmakers en organisatoren zaten 's avonds vermoeid maar tevreden na te genieten. En zelfs al nieuwe plannen te maken. Bij de voorbereiding was men af en toe een beetje de moed kwijt, maar zoveel inzet, zoveel geweldigs dat naar boven kwam, maakt veel goed. En doet weeral dromen. 

Van volgend jaar misschien …


2011 - Editie 39 - Dichterbij

Om de affiche van dit jaar te lezen moet je inderdaad dichterbij komen. Probeer maar eens! 

Vanaf nu komen de negenendertigste (!) Sint- Annekesfeesten elke dag een beetje dichterbij. Maar om er volop van te genieten moet je ook wat dichter bij komen. Vanop afstand heb je er niets aan. 

Enkele mensen hebben het woord nog anders gesplitst: dicht erbij. Dat wil zeggen: breng er poëzie in, wees kunstzinnig en creatief. De jeugd doet dat op vrijdagavond, de kunstenaars in allerlei beeldende uitingen in 't Spieken, het concert op zondagnamiddag in de kerk. 

En dan zijn er nog de culinaire kunstenaars, de kinderen die voor de zaalversiering zorgen en zoveel mensen die op hun manier creatief bezig zijn.  Vul het allemaal maar in zoals je wil, maar zorg ervoor dat je er dicht genoeg bij bent dat weekend. Hoe dichterbij, hoe meer er te genieten valt. 

Op alle gebied en voor iedereen …


2012 - Editie 40 - 3 dagen feesten, 40 jaar vieren

Ze zijn voorbij, de veertigste Sint-Annekesfeesten.

We hebben er lang naar uitgekeken, we hebben er heel wat energie ingestoken, we hebben weer eens een massa medewerkers zich zien inzetten en dan is het weekend gewoon voorbijgevlogen…

Vrijdag

Het begon misschien een beetje aarzelend. De kaarting van OKRA is al een tijdje geen echte publiekstrekker meer en ook de bridgenamiddag was ooit al drukker bezet. En zelfs voor Saflet op vrijdagavond kwam de grote massa niet opdagen. Maar wie er wel was, is tevreden naar huis gegaan. En als de afwezigen ongelijk hadden, hebben de aanwezigen er ongetwijfeld veel deugd aan beleefd.

Zaterdag

Op zaterdagvoormiddag zat alleen het weer tegen. Want terwijl het buiten in de lucht rommelde, was binnen de rommelmarkt van begin tot einde druk bevolkt en bezocht. Er werden koopjes gedaan, er werd onderhandeld over de prijs, er werden de hele namiddag pannenkoeken gegeten en de soep was in een mum van tijd uitverkocht.

In de namiddag opende in 't Spieken de tentoonstelling van A.K.A.L.O. met een gesmaakte vernissage. De spreker was misschien een verrassing, maar het publiek luisterde geboeid. En de tentoonstelling kon andermaal op waarderende en bewonderende blikken rekenen.

De ludieke quiz 's avonds deed zijn naam eer aan. Het was plezant en gezellig, de sfeer was uitstekend en de ploeg die als allerlaatste had ingeschreven (De 59-ers) heeft zowaar gewonnen, mede dank zij het maximale resultaat op een gokvraag en de verbazende Dag Allemaal-kennis van onze herder. Maar alle ploegen gingen met een prijs naar huis.

Zondag

Op zondag was er unaniem lof voor het restaurant Bella Italia. Het eten was bijzonder fijn en lekker en de bediening aan tafel liep gewoon op wieltjes. Iedereen die we hoorden was erg tevreden en het is nu al ondenkbaar dat we de komende jaren de mensen opnieuw zelf gaan laten aanschuiven aan het buffet. Proficiat en dankjewel aan de keukenploeg voor hun kookkunst én organisatie.

Natuurlijk ook alle waardering voor de diensters die onmiddellijk hebben meegedraaid in een systeem dat voor hen toch wel helemaal nieuw was. Ook het dessertenbuffet was weer een groot succes, met nog eens heel veel dank aan Lusia voor al die jaren. De diamanten oorbellen werden gewonnen door Zuster Regina, maar tientallen en tientallen bezoekers gingen met een prijs naar huis. In de loop van de namiddag bleef het volk maar toestromen, de zon deed flink haar best, zodat ook buiten de tafels rond de kramen heel vlug vol zaten.

De kinderen speelden en sprongen naar hartelust en de ouders lieten zich van hun meest Bourgondische kant zien: de pannenkoeken waren op, de frieten waren op, de croque monsieurs waren op…

Tot in de late uurtjes hebben we nog nagepraat en nagenoten. De opruim en opkuis op maandag deden we met de glimlach. En met een hele schare aan medewerkers. Want wie heel veel vrijwilligers bij elkaar wil zien, moet maar eens naar de Sint-Annekesfeesten komen kijken!


2013 - Editie 41 - 't Is in de SACcoche

Na een paar dagen ijverig opbouwwerk en na de start door OKRA op woensdag konden de feesten eindelijk van start gaan.

Vrijdag

Vrijdagnamiddag kwamen de leden van de bridgeclub naar de zaal afgesact en ze speelden zoals we dat van hen gewoon zijn: stil en geconcentreerd. Ze hadden wel oog voor de prijzentafel en tijdens de pauze lieten ze zich de taarten ook smaken. Ze kregen nog een broodje om te eindigen, en dan werd alles klaar gezet voor het grote evenement van 's avonds: Chiro zingt.

Zaterdag

Na een voor sommigen wel heel korte nacht was de zaal klaar voor de volgende activiteit: de rommelmarkt. Al heel vroeg (eigenlijk veel té vroeg) stonden de kopers al te trappelen om de tafels te bezoeken en koopjes te doen. Het was de hele dag gezellig druk en menigeen ging met een sacje aanwinsten naar huis.

In de namiddag werd ook de tentoonstelling van A.K.A.L.O. plechtig geopend door gastspreker An De Bie. Er werden ook al meer dan 100 prachtige foto's verkocht van de tentoonstelling "van water en mensen". De soep was lekker, de pannenkoeken vielen in de smaak en de namiddag vloog voorbij. Want … de zaal van SAC moest weeral worden omgebouwd.

's Avonds moest er immers worden gekwist. Er waren wat minder ploegen opgedaagd dan de vorige jaren, maar de sfeer was zoals altijd. Het was plezierig, het was gezellig, er werd gelachen, maar ook de hersens werden aan het werk gezet. De ploeg met de originele naam NSA won uiteindelijk, maar alle ploegen gingen met een wasmand prijzen naar huis. Het nieuwe systeem van achteraf betalen viel in de smaak, niet in het minst bij de opdienploeg en de hostessen (en steward).

Zondag

De nacht was weer kort, maar de kuisploeg was tijdig klaar voor het grote eetfestijn van zondag. En of het lekker was! Iedereen, maar dan ook iedereen was vol lof, zowel over de kwaliteit van het eten als over de vlotheid en vriendelijkheid van de bediening. Het menu moest absoluut niet onderdoen voor de meer "professionele" restaurants, het enige verschil zit hem in de prijs (die bij "Comme chez SAF" veel goedkoper is).

Alhoewel iedereen meer dan voldaan was, konden de meesten toch niet weerstaan aan het uitbundige dessertenbuffet. In de namiddag konden de kinderen zich buiten uitleven aan de kramen en het springkasteel en intussen nog genieten van heerlijke pannenkoeken of een lekker sacje frieten. Voor de ouders en grootouders waren zeer interessante prijzen te winnen: waardebons van onze handelaars, een gigantische fruitmand en zelfs een echte diamant (die nu misschien een klein beetje naar pannenkoeken ruikt). En alsof het allemaal nog niet genoeg was, werden 's avonds nog meer dan vijftig croque-monsieurs soldaat gemaakt.

Opruimen en kuisen was voor de maandag, maar het grove werk werd zondagavond al gedaan. Voor de medewerkers was er nog een klein afsaccertje, maar heel wat bobijntjes waren dicht bij hun einde gekomen. En vrij vroeg ging iedereen braaf naar huis, moe maar tevreden zoals dat heet…


2014 - Edite 42 - Wij maken de brug

Wij maakten de brug

Terwijl zoveel Antwerpenaars hoopten over de echte pontonbrug te kunnen wandelen, en heel wat onder hen die hoop ook vervuld zagen worden, bouwden wij een figuurlijke brug tijdens onze Sint-Annekesfeesten. Of toch niet alleen figuurlijk, want er werd ook een echte brug gesjord: tussen de kerk en de zaal van de feesten en ook tussen de scouts en de Pleplo.

Woendag

De woensdag vóór de feesten werd er al stevig gekaart door onze OKRA.

Vrijdag

Op vrijdagnamiddag werden de speelkaarten opnieuw bovengehaald, dit keer door de leden van de Bridge-club. Het ging er stil, maar hevig aan toe, er waren immers mooie prijzen te winnen. Tussendoor werd wel tijd gemaakt om een stukje taart te eten en in afwachting van de uitslag genoten de kaarters volop van belegde broodjes.

Het praatcafé 's avonds lokte wel niet de grote massa, maar de sfeer was gezellig, we kregen verhalen van de tocht over de brug te horen en de frietjes vielen natuurlijk in de smaak.

Zaterdag

Zaterdag opende met de intussen alom gekende rommelmarkt. Er werden weer zaakjes gedaan tot grote tevredenheid van de standhouders en de kopers. Rond de middag was de geur van verse soep waarneembaar en wat later ook die van pannenkoeken en frieten. Natuurlijk konden weinigen aan die uitnodigende geur weerstaan.

Intussen maakten de mensen van A.K.A.L.O. zich op voor de vernissage. Zoals bij vele gelegenheden wist Marc met zijn speech (lees hier) de toehoorders echt te boeien. Hij sprak vanuit zijn eigen visie en aanvoelen, hij filosofeerde en gaf het publiek ook wat stof tot nadenken. De tentoonstelling werd in de loop van het weekend ook druk bezocht.

Stipt op tijd werden de kramen van de rommelmarkt afgebroken en alles in gereedheid gebracht voor de ludieke quiz. De zaal zat afgeladen vol, er waren zowaar negentien ploegen opgedaagd. Ze moesten vijftig woorden vinden, tien soorten brood proeven en tussendoor ook nog een pak vragen oplossen. Sommigen vonden het nogal moeilijk, anderen vonden het best te doen en de meesten vonden het toch gezellig.

Het was middernacht voor we het beseften. Uiteindelijk wonnen de Aquino's (die nochtans een proef geannuleerd zagen), net voor de 59ste (zie uitslag). Ook de ploeg van Linkeroever Leeft en de Peekes en Artjes vielen in de prijzen. Tussendoor was er nog tijd voor een tombola, met als blikvanger een gigantische fruitmand. Alle parochianen mogen twee keer raden wie die gewonnen heeft!

Zondag

En zondagmiddag zat de zaal weeral afgeladen vol. Dit keer door mensen met grote honger. En die honger werd op een vakkundige en culinair hoogstaande wijze gestild. Een onwaarschijnlijk mooi en lekker bordje van de chef, een heerlijke roomsoep, een uitzonderlijk sorbetje en een royale en rijkelijk gepresenteerde parelhoenfilet. De kok met zijn ploeg en de vriendelijke mensen die hebben opgediend verdienen alle lof en waardering.

Vele mensen bleven nog lang nababbelen en genoten van het dessertenbuffet en de pannenkoeken. Buiten zorgden de mensen van de Pleplo voor originele kinderspelen, die nog net vóór de eerste regenbuien konden doorgaan. En binnen werd een echte diamant gewonnen door een echte parochiaan en vonden velen fel gesmaakte waardebons van onze handelaars in de omslagen die ze kochten.

Degenen die nog honger hadden (of wat later gekomen waren) lieten zich de croque monsieurs en/of de frieten smaken. Het hele weekend lang was de ploeg van de tearoom present met het inschenken en ronddragen van een waaier aan koude en warme drankjes. En altijd met de glimlach!

Er is waarschijnlijk niemand met honger of dorst naar huis gegaan. En dat allemaal dank zij ongeveer tweehonderd vrijwilligers, mensen die belangloos op een of andere manier zijn komen meewerken. "Niets is nog gratis" horen we tegenwoordig nogal eens verkondigen. Gelukkig is dat nog niet tot in onze parochie doorgedrongen …

In het uitbolcafé zaten dan ook - zoals meestal - nog een aantal vermoeide, maar best tevreden mensen een poosje na te kaarten. Na zo een deugddoend weekend mocht dat wel. En het kuisen en opruimen de maandag nadien namen we er met de glimlach bij …


2015 - Editie 43 - Comment SAFa?

We hebben de vraag herhaaldelijk gesteld het eerste weekend van oktober. Hoe gaat het ermee? Want het was weer een weekend van ontmoetingen tussen mensen, bij diverse gelegenheden, tijdens de meest uiteenlopende activiteiten.

Het begon al vooraleer de maand oktober begon, op woensdag 30 september, toen OKRA kaartte als vanouds, maar nu wel voor prijzen.

Vrijdag - Foto's van de vrijdag

En het ging verder met kaarten, op vrijdag 2 oktober met het groots bridgetornooi, ook al voor prijzen. Helaas kon de uitslag niet worden opgemaakt, door een technische panne. Maar de namiddag was voorbijgevlogen, er bleef enkel wat tijd over om een stuk taart te eten. En bij het vergeefs wachten op de uitslag, hebben de broodjes toch wel gesmaakt …

Op vrijdagavond was de kerk een heel stuk beter gevuld dan bij een zondagsviering en er werd ook veel uitbundiger gezongen. De Chiro had de kerk immers ingepalmd voor hun tweede editie van Chiro zingt. En dan hebben we het niet alleen over zangers. De muzikale leiding was in handen van Honore Van Gansberghe, de instrumenten werden in toom gehouden door Johan Morris, Jos Debraekeleer en Wilfried Moonen. Het groeide uit tot een totaalspektakel, niet alleen met de chiro van nu, maar ook met die van lang geleden, van nog langer geleden en van héél lang geleden Dat er nog druk werd nagekaart, bij pot en pint, bij broodjes en frieten zal niemand verwonderen…

Zaterdag Foto's van de zaterdag

De zaterdag startte met een druk bijgewoonde rommelmarkt. De ganse dag werden spullen verhandeld en werden zaken gedaan door kopers en verkopers. En iedereen ging tevreden naar huis. Want er waren ook broodjes en verse soep en vers gebakken pannenkoeken en een heel assortiment aan dranken. Wie zijn gading niet vond kon zelfs afzakken (eigenlijk opstijgen) naar het trappistencafé in 't Spieken, waar het hele weekend door een heel assortiment van dat edele gerstenat werd geserveerd (met deskundige uitleg over de merken binnen handbereik). En de frituur was opnieuw open en wie er voorbijkwam, kon er moeilijk aan weerstaan.

In de namiddag was er de vernissage (met een lokale gastspreker) van de tentoonstelling van A.K.A..O., met weer heel wat gevarieerde creaties van lokale kunstenaars. Sommigen kennen we al langer, maar er waren er ook weer nieuwe bij. De werken bleven geëxposeerd, ook op zondag, en werden druk bezocht en bewonderd. Tussen haakjes, ook de kunstwerkjes van de leerlingen uit onze lagere scholen, die de zaal versierden, werden ook door heel wat bezoekers erg geapprecieerd!

En 's avonds zat de sfeer er goed in tijdens de jaarlijkse ludieke quiz. Achttien ploegen streden om de prijzen, of voerden een onderlinge strijd tegen één van de andere tafels. Uiteindelijk wonnen de Asielzoekers het pleit, met een kleine voorsprong op Linkeroever leeft en de Pekes en Artjes. En ook de tombola maakte een aantal mensen gelukkig … (bekijk hier de uitslag van de ludieke quiz)

Zondag - foto's van de zondag

De zondag was traditioneel de meest culinaire dag. Het restaurant Comme chez SAF vergastte ons op een menu dat heel lekker oogde en die belofte ook waar maakte wat de smaak betreft. Het wàs inderdaad uitmuntend en de bediening wordt elk jaar maar professioneler.

De eters bezochten ook het dessertenbuffet, niet van de grote honger, maar omdat het er zo veelbelovend uitzag. Intussen werd de zaal ook gevuld met nieuwe mensen, werden er diamanten oorbellen verloot en kon iedereen mooie en interessante prijzen winnen dank zij de handelaars, onze eigen gulle en sympathieke middenstand.

Intussen waren de kramen buiten al lang geopend en konden de kinderen zich uitleven en leuke prijzen winnen. Ouders, grootouders en alle bezoekers genoten intussen van het uitzonderlijk mooie weer, dat we besteld hadden. Er waren opnieuw pannenkoeken én frieten en in de late namiddag zelfs croque monsieurs. En de diensters en opdieners bleven maar aanlopen met drankjes. En de werkers aan de toog bleven maar tappen en uitschenken. Het trappistencafé kon niet jammer genoeg zo erg profiteren van het mooie weer, maar 's avonds was het er wat drukker en héél gezellig en vooral lekker.

Wij danken de tientallen medewerkers en de honderden bezoekers heel hartelijk en we kunnen al gaan dromen over volgend jaar …


2016 - Editie 44 - LinkSAF

Ze zijn weeral achter de rug, de jaarlijkse Sint-Annekesfeesten.

En voor één keer willen wij eens niet terugblikken met getallen en cijfertjes. Hoeveel volk er was, hoeveel zij hebben gegeten en gedronken, hoeveel euro's het allemaal heeft opgebracht, daar gaat het nu niet om. Wat we ons wel afvragen: waren de mensen tevreden, zijn ze met een goed gevoel naar huis gegaan? En dan is het antwoord: volmondig ja!

Op woensdag waren er al de gezellige kaarters van OKRA.

Op vrijdagnamiddag toonde de bridgeclub weer opperste inzet en concentratie. En 's avonds genoten de aanwezigen van de mooie muziek met zinvolle en actuele teksten van Dammateurs, en van de frisse en virtuose klanken van Wonderpoes.

De rommelmarkt op zaterdag lokte veel geïnteresseerde kopers (die bereid waren om te onderhandelen en af te pingelen) en pientere en alerte standhouders. De tentoonstelling van AKALO werd geopend en een bekende parochiaan sprak de aanwezigen toe bij de vernissage (tekst). De ludieke quiz verliep in een gezellige, maar toch competitieve sfeer en werd gewonnen door de ploeg van de Republikeinse Democraten (uitslag).

Het menu van Comme chez SAF op zondag was, naar verwachting, super lekker: mooi ogende bordjes, fijne dosering en vriendelijke bediening door vele vrijwilligers. De kinderen amuseerden zich aan de kramen, zelfs in de regen, en gingen met leuke prijzen naar huis. En het aller-allerbelangrijkste: mensen konden elkaar ontmoeten in een toffe sfeer, hadden tijd voor een praatje of een luisterend oor, bij pot en pint, bij koffie en taart, bij pannenkoeken en croque- monsieurs, bij frieten en broodjes, bij soep en boterhammen, bij … andere mensen die ook genoten.

En dat allemaal dank zij een paar honderd medewerkers in de keuken, aan de toog, in de zaal, aan de kunstwerken, in het pannenkoekenhuisje, aan de kramen, aan het springkasteel, kortom overal!

Dàt zijn Sint-Annekesfeesten en daarvoor draaien zoveel mensen met veel plezier … linksaf!


2017 - Editie 45 - SAF is in the air

SAF WAS IN THE AIR

Ze hingen al lang in de lucht, de Sint-Annekesfeesten en eind september was het eindelijk zover. De OKRA gaf de aftrap op woensdag 27 september met kaarters en wandelaars. En twee dagen later was de bridgeclub van de partij met hún kaarters.

Vrijdag 29 september werden dan de nieuwe en vernieuwde lokalen officieel geopend. Niet alleen het SAC zelf, met de nieuwe namen, die we stilaan moeten gaan leren kennen. Al zijn het niet echt nieuwe namen, ze verwijzen allemaal naar herbergen van (heel) lang geleden. Maar naast het SAC werd ook de Wereldwinkel in een nieuw kleedje gestoken en kon eindelijk ook het Huis van het Kind de deuren openen voor hun waaier aan activiteiten. Het werd een echt deugddoende avond voor de hele parochie en vooral voor die mensen die er zo lang, zo hard en zo gedreven aan hadden gewerkt.

En vanaf dan draaide het "nieuwe" SAC meteen op volle toeren. Op zaterdag 30 september lokte de rommelmarkt weer heel veel volk en werd er duchtig rondgekeken en gekocht. Er was ook een royaal aanbod aan dranken, tot zelfs een rijke keuze aan trappisten. Er was verse soep, er waren lekkere zelf gemaakte pannenkoeken, er waren frieten en er was vooral een heel goede sfeer. Die was er traditioneel ook tijdens de ludieke quiz 's avonds met vijftien ploegen. Er waren er ook een paar nieuwe bij en na een spannende strijd wonnen de Koppige Koreaanse Katalanen (uitslag). Maar iedereen ging tevreden naar huis.

Op zondag 1 oktober was er eigenlijk té veel volk om te eten. Maar gelukkig waren de vele vriendelijke diensters bereid zich tussen de tafels door te wringen. Dat was nodig, want er was niet alleen té veel volk, het eten was ook veel té lekker. En doordat er zoveel volk was, gingen de tombola's ook veel té vlot. Zowel de omslagen voor de diamant en de aquarel, als die van de handelaars waren veel té snel uitverkocht. Intussen was het Huis van het Kind officieel van start gegaan en werden de kramen van de Pleplo echt overrompeld. Alles was immers gratis en het weer was beter dan verwacht. Alleen het uitdelen (?) van de prijzen verliep redelijk chaotisch en moet bij een volgende gelegenheid zeker herdacht worden. En binnen bleef de tearoom maar draaien, een kleine tweehonderd medewerkers bleven zich inzetten en het volk bleef lang zitten. De pannenkoeken waren op, de frietjes waren op, de croque monsieurs waren op en het kleine groepje medewerkers dat nog was gebleven om af te sluiten, waren … op. Ze konden even bekomen van het geleverde werk om zich dan mee op te maken voor het wereldconcert met de solidariteitskoren. Als U dit leest, is dat ook al allemaal achter de rug.

Weeral iets om fier op terug te blikken!


2018 - Editie 46 - SAF op 3 wijzen

Het eerste weekend van oktober is voorbij gevlógen. De Sint-Annekesfeesten zijn weeral achter de rug. De mensen zijn er massaal op afgekomen en ze hebben genoten op drie wijzen.

Eerste wijze

Om te beginnen (eerste wijze) voelden ze zich hier helemaal thuis met hun eigen gezin en familie aan tafel, bij hun buren en kennissen, bij de mensen uit hun club of vereniging. Ze konden samen bridgen, biljarten, kaarten of gamen, ze deden mee aan de quiz, ze dongen samen naar de prachtige prijzen in de tombola.

Tweede wijze

Maar ook (tweede wijze) namen ze de gelegenheid te baat om andere mensen beter te leren kennen. Ze vonden niet alleen interessante en leuke koopjes op de rommelmarkt, ze maakten ook een praatje met andere kooplustigen. Ze zaten met elkaar aan tafel en merkten hoe attent en vriendelijk ze bediend werden. Ze bewonderden de kunstwerken in A.K.AL.O. en zagen dat ze lang niet alleen waren en konden hun appreciatie delen en uitwisselen.

Derde wijze

Maar vooral (derde wijze) konden ze hun blik verruimen en niet alleen met die kunstwerkjes. Ze zagen hoe ook de kinderen van drie lagere scholen zich hadden uitgeleefd met mooie en creatieve versieringen en allemaal in het thema. Ze merkten hoe het Huis van het Kind en de Pleplo zich zij aan zij hebben ingezet en de kinderen een paar deugddoende uren hebben bezorgd. Ze ontdekten producten en ideeën in de wereldwinkel en leerden dank zij de tweede tombola allicht een paar handelszaken kennen die ze nog niet hadden bezocht.

Op drie wijzen

Op drie wijzen konden mensen zich uitleven aan kunst en cultuur, aan spel en vermaak, aan (heel veel) eten en drinken. Er was het culinaire hoogtepunt op zondagmiddag met het Resto-trio-rant, goed voor een beoordeling met vele sterren. Zowel de kwaliteit van het eten als de vlotte en vriendelijke bediening verdienen alle lof. Maar daarnaast waren er de huisbereide soep, de ambachtelijke pannenkoeken, de heerlijke frietjes, de verse croque-monsieurs en een waaier aan dranken, met zelfs een uitgebreide trappistenkroeg.

Dank-je-wel

Op drie wijzen willen wij mensen bedanken: zij die gewoon kwamen om mee te doen en te genieten, zij die een paar uurtjes van hun tijd en inzet hebben gegeven om mee te helpen en vooral zij die een paar dagen, weken, maanden bezig zijn geweest om alles te plannen, voor te bereiden en te organiseren. Afspraak in 2019 voor de zevenenveertigste editie!

Anderen bekeken ook

De Verrekijker

© Parochie Sint-Anna-ten-Drieën | Antwerpen Linkeroever | 03 219 32 29 | Google Maps | mail | webmaster | disclaimer