U bent hier: Home / De Verrekijker / Voorzienigheid / De Kerkfabriek / Werken verwarming

Contactgegevens

Op deze pagina

Verwarmingswerken Sint-Anna-ten-Drieënkerk in 2019

Kuisen en de kerk terug op orde zetten (november)

We zijn op zoek naar een grote groep vrijwilligers (M/v) die de kerk opnieuw willen poetsen. De vloeren, muren en deuren zijn door een firma en door onze poetsvrouw gebeurd.

Wij zoeken mensen om de kandelaars, banken, gebruiksvoorwerpen terug met een klammige doek proper willen maken. Heel veel licht werk. Elke ruimte moet ook weer uitgepakt worden en klaargemaakt. Doet u met ons een paar uurtjes mee?

Wij zorgen voor een koffie!

Breng zeker, indien mogelijk, een emmer, spons, poetsdoek en/of microvezel doek mee. Voor kuisproducten zorgen wij wel.

Bij elke sessie zijn mensen aanwezig die exact weten wat er moet gebeuren. Zin, vul onderstaand formulier in.

 

Eerste viering terug op 1 december 2019

Terug naar de Sint-Anna-ten-Drieënkerk ! Zondag 1 december gaat de Sint-Anna-ten-Drieënkerk, na drie maanden werken, opnieuw open.

De aannemers verlaten eind deze week de werf en wij nemen de intrek in een mooi gekuiste kerk met een nieuwe verwarming. De terugkeer valt samen met de start van de advent én een wegwijzerviering. "Advent" betekent in het Latijn komst. We bereiden ons gedurende 4 weken voor op Kerstmis en de geboorte van een kind dat de wereld wil verbeteren. Is er een mooier moment om in een totaal vernieuwde kerk én met eerste communicanten, vormelingen en hun ouders uit te kijken naar de toekomst die veelbelovend is?

Op zondag 8 december staan we in 2e advent viering, op een wat feestelijker manier, stil bij de terugkeer naar onze vertrouwde kerk. Na deze viering kan ieder die dit wenst, onder begeleiding van de mensen van het Kerkfabriek, in elk lokaal een kijkje nemen en wordt een glaasje aangeboden om te klinken op dit resultaat.

Dank je wel San' Egidio!

We danken van harte de gemeenschap van San'Egidio die ons de hele periode met open armen heeft ontvangen en ons hebben bijgestaan met raad en daad. Wij danken ook de mensen die voor en na elke viering de stoelen hebben klaargezet en terug opgeruimd en ervoor gezorgd hebben dat we op een fijne manier konden vieren.

Bedankt warme handen!

Heel veel mensen zijn ingegaan op onze roep om hulp en hebben hun schouders gezet onder de kuis van de Sint-Anna-ten-Drieënkerk. Dat was hartverwarmend.

Op drie dagen hebben de hele kerk, de weekkapel en alle lokalen een metamorfose ondergaan. Het ging fantastisch vlug, zodat de werken op donderdag en vrijdag konden geschrapt worden. Dank aan de mensen die alles in goede banen hebben geleid, maar vooral een dikke dank-je-wel aan u allen, vrijwilligers die gepakt en gezakt naar de kerk afzakten. Het resultaat mag gezien worden!

 

Sint-Lucaskerk

Er vinden in september en november 2019 grote werken plaats in onze Sint-Anna-ten-Drieënkerk. Een totaal nieuwe verwarming wordt er dan geïnstalleerd.

Daarom verhuizen we vanaf zondag 1 september tijdelijk naar de vroegere Sint-Lucaskerk. De werken zullen vermoedelijk twee à drie maanden in beslag nemen.

De gebedsruimte ziet er wel heel anders uit dan vroeger. De ruimte is nog maar de helft van de vroegere kerk, maar ze is stijlvol en modern ingericht door de gemeenschap van Sant' Egidio. De Lucaskerk bevindt zich in de Ernest Claesstraat 5, aan de achterkant van Laudato Sí, de kringwinkel van Sant' Egidio.

Parkeren kan je best aan de bibliotheek in de Willem Elsschotstraat. Of nog beter... kom met de fiets of met bus 36, die zijn terminus heeft aan het Dienstencentrum op 100 meter van de kerk!

 

Wat gaan we doen?

Vanaf 1 september sluit de Sint-Anna-ten-Drieënkerk de deuren voor in principe ongeveer twee maanden. In die periode zullen er geen concerten, tentoonstellingen of vieringen plaats hebben. Eucharistievieringen zullen tijdelijk plaats hebben in de vroegere Lucaskerk op Linkeroever in de Ernest Claesstraat.

De kerk wordt momenteel verwarmd op elektrische vloerverwarming. Ondanks de 48 zonnepanelen op het dak is het verwarmingssysteem duur en niet langer efficiënt en dus aan vervanging toe.

In de kerk komt een volledig nieuw verwarmingssysteem met warmteproductie met aardgas waarbij de kerkruimte zal worden verwarmd met lucht en alle bijlokalen met klassieke radiatoren. Dankzij de luchtgroep zal er ook geventileerd kunnen worden met warmterecuperatie in de winter en met frisse nachtlucht in de zomer.

Daarnaast worden brandveiligheidswerken uitgevoerd in het ganse gebouw waaronder de plaatsing van een brandalarm, brandhaspels en deuren met panieksluiting.

We hopen hiermee het comfort van onze bezoekers te verhogen én de energiefactuur drastisch te verlagen…

Enkele cijfers over de te installeren materialen:

 • 16 lopende meter gasbuis
 • 542 lopende meter stalen buizen
 • 78 kranen
 • 30 radiatoren
 • 211 lopende meter luchtkanalen
 • 16 jetroosters
 • 2 luchtkwaliteitsopmeters
 • 1 luchtgroep
 • 2 gasvloerketels
 • 3 brandhaspels
 • 15 brandkleppen
 • 8 extra noodverlichtingstoestellen

De werken worden uitgevoerd door VERWARMINGSBEDRIJF DE BRUYNE onder leiding van het studiebureau ANTEAGROUP.

De financiering gebeurt door de kerkfabriek, de Vlaamse overheid en de stad Antwerpen. Het Agentschap Onroerend Erfgoed verleende haar goedkeuring aan de werken in het kader van de voorlopige bescherming als monument.

Anderen bekeken ook

© Parochie Sint-Anna-ten-Drieën | Antwerpen Linkeroever | 03 219 32 29 | Google Maps | mail | webmaster | disclaimer