U bent hier: Home / De Verrekijker/ Andersziens/ Vieringen en uren

Contactgegevens

Op deze pagina

Vieringen

Wekelijkse zondagsviering

Zondag om 11 u.

Deze viering kan zowel een eucharistieviering zijn als een gebedsviering. Bij de eucharistieviering gaat meestal pastoor Herman Augustyns voor, bij een gebedsviering een van de 5 gebedsleiders. Zij delen dan de communie uit die in een eerdere viering werd geconsacreerd.

Het overzicht van de vieringen kan u in onze kalender vinden.

 

Vieringen in de omgeving

Op zondagavond in de omgeving

Kerk Plaats Uur
O.-L.-V. Kathedraal Groenplaats, Antwerpen 17.00 uur (Vespers)
Kapel Gaverland Melsele 17.30 uur
Sint-Andries Sint-Andriesstraat, Antwerpen 19.30 uur
Sint-Michiel Amerikalei, Antwerpen 20.30 uur
Karmel Rosier 22/24, Antwerpen 16.30 uur (Vespers)

 

Vieringen in de omgeving tijdens de week

In onze parochiefederatie Antwerpen Centrum vinden op de volgende plaatsen in het centrum van Antwerpen nog weekdagvieringen plaats:

Kerk Frequentie Uur
Schoenmakerskapel Dagelijks 10 uur en 12.15 uur
Kathedraal Dagelijks 16 uur
Sint-Jacob Dagelijks 12 uur
Karmel Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag 7.30 uur

 

Werkgroep liturgie

De werkgroep liturgie bestaat uit vier groepen. Om beurten zorgen zij voor de teksten van de zondagsviering, die geprojecteerd worden. De vier groepen verzorgen om de beurt een viering en kunnen daarvoor uit documentatie en voorbeelden putten.

Bij grote feesten – die vroeger meestal door het parochieteam werden gemaakt – kunnen leden van de werkgroep liturgie daarbij de mensen van de Verrekijker helpen, op vrijwillige basis.

De vier groepen zijn ontstaan toen de voormalige pastoor, Deo Rademakers, met pensioen ging. Voordien maakte hij alle missen. In de loop der jaren werden sommige groepen grondig gewijzigd. Sommige van hen zijn oorspronkelijk ontstaan uit de kindervieringen, de vormselcatechese en ook het WZC Hof ter Schelde.

 

Zorg voor vieringen

Liturgiegroepen

De zondagsviering wordt inhoudelijk voorbereid door een liturgiegroepje.

Zij bekijken de voorgeschreven lezingen en kunnen putten uit vroegere voorbeelden en nieuwe tips en informatie. Zij kiezen of maken de teksten en zorgen ook voor beelden die de projectie kunnen begeleiden en ondersteunen.

De grote feesten worden voorbereid door een gezamenlijk team uit leden van De Verrekijker en van het Platform Andersziens. Zij bieden zich hier geheel vrijwillig voor aan.

Lectoren

De lector – die wordt aangeduid via een beurtrol – krijgt zo mogelijk de teksten vooraf. De lectoren komen uit onze drie “vorige” parochies.

Wil u ook al eens lector zijn, geef dan uw naam door aan het secretariaat.

Koster

De kosters komen tijdig naar de kerk om de deuren te openen, het licht en de geluidsinstallatie in te schakelen en alles klaar te zetten, zowel op het altaar als achteraan (voor de intredeprocessie en de offerande).

Na de viering ruimt hij alles weer op en sluit dan de kerk af.

Ook hier wordt er met een beurtrol gewerkt. Zegt het u iets? Contacteer dan het secretariaat.

Organist

De organisten krijgen ook de teksten van de viering vooraf.

Zij begeleiden de mensen bij samenzang en kiezen ook muziek om op het orgel te spelen tussen de twee lezingen, tijdens de offerande en de communie en bij het begin en het einde van de viering. Sommige organisten geven de keuze van hun stukken vooraf door, zodat die ook kunnen vermeld worden bij de projectie.

Zit muziek in je genen? Laat het dan zeker weten bij het secretariaat.

Sint-Annakoor

Op grote feestdagen en bij bepaalde gelegenheden worden vieringen ook opgeluisterd door het Sint-Annakoor.

De titels van hun liederen worden ook vermeld in de projectie.

 

Verschillende soorten vieringen

Wegwijzerviering

De eerste zondag van de maand is er een wegwijzerviering. Die wordt gemaakt, voorbereid en verzorgd door het platform “Wegwijzers”. Dat platform groepeert de mensen die actief zijn in vormselcatechese, catechese voor de eerste communie, doopcatechese en huwelijkscatechese.

Een wegwijzerviering richt zich vooral (niet uitsluitend) tot kinderen, jongeren en jonge gezinnen. Vanaf oktober worden de kinderen die zich voorbereiden op de eerste communie of het vormsel er nadrukkelijk verwacht.

Gebedsviering

De tweede en vierde (en in sommige maanden ook vijfde) zondag van de maand is er geen eucharistieviering en wordt deze vervangen door een gebedsviering. Die wordt voorgegaan door één van de (door het bisdom erkende) gebedsleiders en daarin wordt de communie uitgereikt, die al in een vorige viering werd geconsacreerd.

Gedachtenisviering

De derde zondag van de maand is de eucharistieviering tevens een gedachtenisviering met een gedachtenismoment. Dit wordt reeds meegedeeld tijdens de uitvaartdienst en de familie krijgt hiervoor ook nog eens een uitnodiging.

De overledenen van de voorbije maand worden herdacht en voor hen wordt een kaars ontstoken. Na de homilie is er een bezinningsmoment, waarbij de namen van de overledenen worden genoemd en hun kruisje aan de zuil wordt opgehangen.

De kruisjes worden nog eens bewierookt, bij meditatieve muziek. De familieleden worden uitgenodigd om bij dit pakkende en ingetogen moment dichtbij aanwezig te zijn.

Anderen bekeken ook

De Verrekijker

© Parochie Sint-Anna-ten-Drieën | Antwerpen Linkeroever | 03 219 32 29 | Google Maps | mail | webmaster | disclaimer