U bent hier: Home / De Verrekijker/ Ecodroom/ Fiets-, Eco- en Fair tradekerk

Contactgegevens

Op deze pagina

Fiets-, Eco- en Fair Tradekerk

De Sint-Anna-ten-Drieënkerk wordt al enige tijd "Fietskerk, Ecokerk en/of Fair Tradekerk" genoemd om de volgende redenen.

Jarenlang wordt voor het onderhouds- en investeringsprogramma voor de kerk vertrokken vanuit duurzame oplossingen uit o.m. bezorgdheid en eerbied voor de Schepping.

 

Fietskerk

In 2011 werd de Sint-Anna-ten-Drieënkerk de eerste fietskerk in België, geïnspireerd op de Duitse Fahrradkirche. Daarvoor werd de onmiddellijke omgeving uitgerust met picknicktafels, -banken, drinkwaterfontein, stopcontacten voor elektrische fietsen, een vuilbakje. Ook bestaat de gelegenheid om in de zomer het toilet te gebruiken (wanneer de kerk open is).

Vanaf de kerk vertrekt ook de Schelde-Kerken-Fietsroute die je langs beide Schelde-oevers leidt tot in Rupelmonde.

 

Ecokerk

In de lente van 2012 werden in totaal 48 zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van de kerk. Deze panelen hebben een vermogen van 11.520 Wp - piekvermogen - wat zal toelaten om de kost van de facturen van onze groene-stroom-leverancier ernstig terug te dringen.

Enkele jaren geleden werd bij de vervanging van de volledige elektrische installatie een re-lighting doorgevoerd waardoor de kerk nu volledig verlicht wordt met sfeervolle en computergestuurde LED-verlichting.

De nieuwe toiletten (inclusief mindervalidentoilet en baby-verzorgingstafel) worden volledig gespoeld met regenwater.

In 2019-2020 wordt werk gemaakt om de elektrische vloerverwarming te vervangen door een nieuw verwarmingssysteem met warmterecuperatie in de winter en nachtkoeling in de zomer.

En zo kan het ook

Maar duurzaam omgaan met een kerkgebouw vereist niet altijd grote investeringen. Dit kan ook door een heleboel kleine maatregelen en gedragsveranderingen die niet veel geld kosten maar wel permanent aandacht vragen.

Het gaat dan om kleine dingen zoals niet onnodig lichten laten branden, poetsen met regenwater en eco-vriendelijke producten, regelmatig lekkende kranen en toiletten nakijken, spaarknoppen installeren op de spoelbak van de toiletten, papier, glas, plastiek en PMD apart inzamelen via sorteerstraatjes op de verschillende locaties, het openbaar vervoer gebruiken en carpoolen voor vergaderingen, of nog beter de fiets gebruiken zoals pastoor Herman Augustyns doet!

 

Faitrade kerk

Bij recepties in de kerk wordt consequent gekozen voor producten van de Oxfam-wereldwinkel die gehuisvest is in lokalen van de parochie. De wereldwinkel levert ook permanent haar producten aan het parochiehuis Sint-Anneke Centrum.

Even voorstellen

'Energy to Change documentary' laat u met heel wat voorbeelden wereldwijd kennismaken hoe men zich inzet voor propere energie. De Sint-Anna-ten-Drieënkerk is (er als enigste voorbeeld uit België) in deze documentaire opgenomen.

De video is deels in het Engels, zonder ondertekst, en start met de voorstelling van de kerk.

 

Overzicht

In 2018 ontving de pastoor De Groene Pluim voor al deze inspanningen. In deze presentatie vind je een overzicht van alle genomen maatregelen en initiatieven.

Anderen bekeken ook

De Verrekijker

© Parochie Sint-Anna-ten-Drieën | Antwerpen Linkeroever | 03 219 32 29 | Google Maps | mail | webmaster | disclaimer