U bent hier: Home / De Verrekijker / Geschiedenis / Sint-Lucaskerk

Contactgegevens

Op deze pagina

Sint-Lucaskerk

Tussen de hoge appartementsgebouwen in de Ernest Claesstraat op Linkeroever valt op dat de kerk zelf een laagbouw is. Het is alsof ze de dienende rol van de kerkgemeenschap wil uitdrukken: niet te hoog van de toren blazen, maar dicht bij de mensen blijven, met beide voeten op de grond..

het gebouw is in twee gedeeld. De voorste helft is bestemd voor de vieringen. Deze kerkruimte biedt plaats aan 200 aanwezigen. Een indrukwekkend kruisbeeld achter het altaar trekt de aandacht. 

Links vooraan hangen twee oudere schilderijen over het leven van Jezus. Ze zijn van rond 1858. De schilder is Charles Louis Saligo. Hij is geboren in Geeraardsbergen, en heeft gewerkt in Parijs en in Brussel. 

Achteraan in de kerk staat een mooi beeld van Onze Lieve Vrouw, zoals ze in de Apocalyps beschreven wordt. Het zou vroeger in het klooster van de Zwartzusters in Antwerpen gestaan hebben. 

 

En ook de patroonheilige heeft zijn beeld. Het is een mooi houten beeld van de heilige Lucas, in neogotische stijl. Het is afkomstig van de oude Sint-Annanakerk, die nu meters onder de opgespoten grond zit, en het werd graag in bruikleen afgestaan door de Sint-Annaparochie bij de oprichting van de Sint-Lucasparochie. 

 

Iconen

De Sint-Lucaskerk bezit ook een verzameling iconen, die vervaardigd werden in de abdij van Dendermonde. Al deze mooie getuigen van de kunst uit vroegere eeuwen maken duidelijk hoe ook in een modern kerkgebouw heden en verleden bij mekaar horen. En van het levende heden getuigen een reeks mooie wandtapijten, die aansluiten bij de periodes in het kerkelijk jaar, en die door parochianen gemaakt zijn.

 

Naast de inkom tot de kerk is er een kleine weekkapel, die voor vieringen in kleine kring kan gebruikt worden.

Het tweede deel van het gebouw ligt achter de kerkruimte, en omvat een polyvalente zaal, de Lucaszaal. Hierin werd in december 2009 het sociaal restaurant “Bakboord” in ondergebracht. Dit project is een samenwerking tussen de kerkfabriek, de vzw CAS en het OCMW Antwerpen. 'Bakboord" is ondertussen verhuisd naar de overkant als onderdeel van het IGLO project.

 

Laudato SI'

 

Anderen bekeken ook

De Verrekijker

© Parochie Sint-Anna-ten-Drieën | Antwerpen Linkeroever | 03 219 32 29 | Google Maps | mail | webmaster | disclaimer